Potpore radnicima na područjima pogođenim potresom

Na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije 29.12.2020. godine dogodio se razoran potres koji je doveo do toga da radnici ne mogu raditi stoga je potpora za očuvanje radnih mjesta proširena  i na radnike na tim područjima. Radnici s područja stradalih u razornom potresu kod Petrinje ostvarit će pravo na novčanu potporu od 4.000,00 kuna za puno radno vrijeme, a radnici zaposleni u nepunom radnom vremenu ostvarivat će razmjerni dio potpore, prema broju sati rada.

Prema mišljenju Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, očekuje se da će potporom za očuvanje radnih mjesta na potresom stradalim područjima biti obuhvaćeno oko 20 tisuća radnika.

Osim toga osiguralo se da sve osobe i obitelji stradale u potresu imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć, a zahtjevi za nju se podnose u centrima za socijalnu skrb. Samac ostvaruje pravo na 2.500,00 kuna jednokratne naknade, dok ona za kućanstvo iznosi 3.500,00 kuna. Ta se pomoć ne odnosi samo na korisnike sustava socijalne skrbi, već na sve građane na potresom ugroženom području.

Proglašenjem prirodne katastrofe, po važećem Ovršnom zakonu, sve donacije građanima čiji su stanovi i kuće stradali u potresima izuzeti su ovrhe. Kako među stradalima u potresu ima građana čiji su računi blokirani, novčana sredstva treba uplatiti na zaštićene račune, te u opisu plaćanja navesti da se radi o donaciji radi potresa.

Obustavljeno je i donošenje rješenja o ovrsi strankama s prebivalištem ili boravištem na potresom pogođenim područjima na rok od šest mjeseci.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)