Presude u korist platformskih radnika

Sudovi u Italiji, Belgiji i Španjolskoj donijeli su presude o pravima radnika koji rade kao dostavljači preko digitalnih platformi. Sindikati u Europi dugi niz godina zahtijevaju od Europske unije odlučno djelovanje kako bi se zaustavilo neprihvatljivo ponašanje platformi koje ne žele prihvatiti odgovornost koju kao poslodavci imaju prema tzv. platformskim radnicima.

U Španjolskoj, sud u Barceloni je 12. siječnja ove godine utvrdio kako je 748 radnika Deliverooa lažno samozaposleno te je odredio Deliveroou isplatu 1,3 milijuna eura socijalnih doprinosa.
U Italiji, sud u Bolognji je 31. prosinca prošle godine utvrdio kako je Frank, algoritam Deliverooa, diskriminirao vozače koji su bili u štrajku, na bolovanju ili su skrbili za članove obitelji, te su iz tog razloga izostali s posla.

Upravni odbor za radne odnose Vlade u Belgiji je 13. siječnja 2021. utvrdio kako uvjeti rada u Uberu nisu usklađeni sa statusom samozaposlene osobe i pozvao platforme da svojim radnicima dodijele status koji odražava njihove stvarne radne uvjete.

Europska komisija bi 24. veljače ove godine trebala pokrenuti konzultacije o poboljšanju uvjeta rada platformskih radnika, a upravo ove nedavne presude ukazuju na potrebu za konkretnim djelovanjem EU kako bi natjerala platforme da preuzmu odgovornost koju kao poslodavci imaju prema svojim radnicima.

Nacionalni sudovi i vlade utvrđuju da platforme narušavaju prava radnika na pristojnu plaću i uvjete rada. Osim što ove presude ukazuju na potrebu konkretnih europskih zakonodavnih inicijativa, ukazuju i na važnost i učinkovitost pokretanja sudskih sporova protiv digitalnih platformi te prije svega na potrebu organiziranja platformskih radnika.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)