Pravo radnika na isključenje nakon isteka radnog vremena

Capstone Business,Managememnt& Accountig System

ETUC- Najnoviji podaci istraživanja Europske zaklade za unapređenje radnih i životnih uvjeta pokazuju da je gotovo 40 posto radnika u EU tijekom pandemije počelo raditi od kuće.  Prije izbijanja pandemije koronavirusa, svaki deseti radnik radio je od kuće svakoga dana.

Sindikati pozivaju poslodavce na poštivanje prava radnika da se isključe dok milijuni radnika nastavljaju raditi od kuće i nakon popuštanja mjera.
A rad od kuće/rad na daljinu (telework)  će se izgleda još zadržati kako bi se osigurala mjera fizičke udaljenosti u uredima. Neke tvrtke, KAO Facebook, Twitter i Dell su produžile rad od kuće ili ga uvele kao trajni način rada.

Europska konfederacija sindikata (ETUC) podržava rad od kuće za što je više radnika moguće u ovim iznimnim okolnostima, ali upozorava kako rad od kuće može „zamagliti“ granicu između privatnog i radnog vremena.

Najnoviji podaci EU Istraživanja o uvjetima rada pokazuju da ljudi koji redovito rade od kuće:

  • imaju dvaput veću vjerojatnost da će tjedno raditi 48 sati ili više nego radnici koji rade u prostorima poslodavca,
  • šest puta veću vjerojatnost da će raditi i u svoje slobodno vrijeme,
  • imaju probleme sa čestim buđenjem u vrijeme spavanja

Te negativne posljedice rezultat su stalnog nadzora nadređenih, potrebe da stalno budu dostupni poslodavcu i nejasnih granica između privatnog i poslovnog života, navodi se u brifingu Europskoga parlamenta.

ETUC je 2002. godine s europskim poslodavačkim organizacijama sklopio Okvirni sporazum o radu na daljinu kako bi radnicima pomogao uskladiti radni i privatni život uz veću slobodu izbora. Kasnije su Francuska, Italija i Španjolska u nacionalno zakonodavstvo uvele pravo na isključenje.  

ETUC stoga podsjeća poslodavce na sljedeće:

  • Radnici koji rade od kuće imaju iste uvjete – potrebno je zadržati uobičajeno radno vrijeme,
  • Poslodavci su dužni radnicima osigurati neophodno osposobljavanje i tehničku podršku,
  • Poslodavci moraju poštivati privatnost radnika koji rade od kuće – radnici moraju imati pravo na odjavu,
  • Radno opterećenje i standardi koji se odnose na rezultate ostaju isti kao i za radnike koji rade u prostorima poslodavca,
  • Poslodavci su dužni poduzeti mjere kojima će se osigurati da radnici ne budu izolirani

„Rad od kuće omogućio je milijunima radnika da nastave zarađivati, a da istovremeno zaštite sebe, svoju obitelj i zajednicu u vrijeme pandemije koronavirusa.  Međutim, rad od kuće svakoga dana može dovesti do dužeg radnog vremena, manje slobodnog vremena i problema sa spavanjem ukoliko se njime ne upravlja na pravilan način.

S obzirom da rad od kuće poprima  sve stalnije obilježje radnoga života, poslodavci moraju poštivati pravo radnika na isključenje*, a države članice bi to pravo trebale ugraditi u svoje nacionalno zakonodavstvo.

Radnici koji rade od kuće imaju ista zakonska prava kao da rade u uredu, i moramo se pobrinuti da se to načelo poštuje“, izjavila je zamjenica glavnog tajnika ETUC-a Esther Lynch.

*Right to disconnect – pravo radnika da po isteku njegovog/njenog  radnog vremena isključi službeni mobitel, ne odgovara na službene mailove i sl.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)