Vlada u lipnju ide u skraćivanje radnog vremena

Ministar rada Josip Aladrović  rekao je da će oko između 80.000 i 100.000 radnika u srpnju moći koristiti sredstva propisana mjerama pomoći za očuvanje radnih mjesta. Odluka o broju radnika kojima će se isplaćivati potpora donositi će se iz mjeseca u mjesec. Ministar rada napomenuo  je da se za te mjere neće dirati novac u proračunu. Kada se govori financijskom učinku onda je to do 400 milijuna kuna sredstava za lipanj koja će se iskoristiti u srpnju.

Ministar rada Josip Aladrović istaknuo je da se iz dana u dan prate kretanja na tržištu rada i ako bude potrebno povećati će se iznos pomoći gospodarstvu. Osim ove mjere, na prošloj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća otvorena je tema skraćivanja radnog vremena što bi moglo biti vrlo zanimljivo poslodavcima u prerađivačkoj i prehrambenoj industriji. Sljedeći tjedan bi trebali početi razgovori sa sindikatima i poslodavcima te se očekuje da će se u lipnju regulirati ova mjera.

Radno vrijeme bi se reguliralo na način da bi građani radili skraćeno, a država bi snosila trošak za onaj dio radnog vremena ”koji zaposlenici ne mogu biti efikasni”. Načelan koncept je takav da ne bi došlo do smanjenja plaća”, ističe ministar rada.

Novac za takve mjere je predviđen programom Europske komisije. Za Hrvatsku je rezervirano u ovom trenutku 400 milijuna eura. Ministar rada je rekao da je taj novac zamišljen kao zajam i brzina dobivanja tog novca će biti dovoljna da se može utjecati na gospodarstvo.

Aladrović je rekao da 100 milijuna eura Hrvatska iz EU-a još uvijek nije dobila, no Hrvatska je predala svu potrebnu dokumentaciju i zatražila i dodatnih 100 milijuna eura. Za ovu mjeru će se  iz EU fondova iskoristiti oko 200 milijuna eura. Ministar Aladrović je istaknuo da će novac vrlo brzo doći  tako da neće biti problema likvidnosti.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)