Presuda koja predstavlja presedan u radu od kuće

Ako se zaposlenicima dogodi nezgoda kod kuće za vrijeme radnog vremena, imaju pravo na odštetu jednako kao što bi imali da su se ozlijedili na poslu.

U Njemačkoj je sud presudio da muškarac koji se poskliznuo dok je hodao od kreveta do svog kućnog ureda može zatražiti naknadu osiguranja za nezgodu na radnom mjestu, jer je tehnički putovao na posao. Naime, muškarac koji je radio od kuće pao je po stepenicama dok je silazio s kata do svojeg radnog stola te slomio leđa.

Važno je napomenuti da je muškarac doživio nezgodu u svom kućnom uredu “odmah bez doručka”. Ispostavilo se da je to bila relevantna  i ključna činjenica jer je zakonsko osiguranje od nezgode omogućeno samo za “prvo” putovanje na posao, sugerirajući da bi se putovanje na putu do doručka nakon što je već bio u matičnom uredu moglo odbiti.

Osiguranje poslodavca odbilo je pokriti zahtjev dok se dva niža suda nisu složila oko toga je li to kratko putovanje bilo putovanje na posao, a  viši savezni socijalni sud je utvrdio da je “prvo jutarnje putovanje od kreveta do kućnog ureda bilo osigurana radna ruta”.

Presuda koju je prenio Guardian Federalnog socijalnog suda glasi :”Tužitelj je doživio nesreću na poslu kada je ujutro pao na putu do svog kućnog ureda. Ako se osigurana djelatnost obavlja u kućanstvu osigurane osobe ili na drugom mjestu, osiguranje se osigurava u istoj mjeri kao kada se djelatnost obavlja u prostorijama tvrtke.”

U presudi se navodi da se zakon primjenjuje na “radna mjesta za rad na daljinu”, a to su “računalne radne stanice koje poslodavac trajno postavlja u privatnom prostoru zaposlenika”.

Izvor: https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/4155632/povijesna-presuda-o-radu-od-kuce-zaposlenik-koji-je-pao-izmedju-kreveta-i-radnog-stola-mora-dobiti-odstetu/

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)