PRODULJENE MJERE POMOĆI: Nastavlja se isplata potpora za plaće

Dosad su 534 tvrtke s 24.192 zaposlena radnika zatražile subvencije za skraćenje radnog tjedna. Svima njima država će isplatiti do 2.000,00 kuna po radniku, a mjera će se primjenjivati do kraja godine. Poduzetnici iz posebno ugroženih djelatnosti, s padom prihoda većim od 60 posto u odnosu na prošlu godinu, moći će računati na 4.000,00 kuna državne potpore za plaće zaposlenih do kraja ove godine.

Procjenjuje se da će se produljenje potpora odnositi na približno 70.000 zaposlenih, za što će država dodatno izdvojiti oko 800 milijuna kuna. Ukupno bi tijekom ove godine potpore za čuvanje zaposlenosti mogle dosegnuti desetak milijardi kuna, financiraju se iz državnog proračuna, ali iz Vlade uvjeravaju da će dio sredstava biti kompenziran iz različitih europskih izvora.

Produljenje potpora u punom iznosu od 4.000,00 kuna posebno se odnosi na tvrtke u prijevozu putnika, ugostiteljstvu, turoperatore i poduzetnike vezane za rekreaciju, kulturne, poslovne i sportske događaje te poduzetnike i djelatnosti koji neće moći raditi zbog mogućih odluka stožera o zabrani rada. Potpora uključuje i otpis pripadajućih doprinosa.

Mnoge europske zemlje privremeno smanjuju i PDV.

Najveći broj primatelja državne pomoći evidentiran je u travnju, oko 582.000 u lipnju su državne potpore isplaćene za 78.000 zaposlenih, u srpnju za 64.000.

Mnoge europske države također pokrenule drugi krug potpora kako bi sačuvale gospodarsku aktivnost u doba pandemije koronavirusa, a najčešća mjera koju donose je privremeno smanjenje PDV-a. To su, primjerice, učinile Grčka, Crna Gora, Bugarska, Irska, Velika Britanija, Njemačka… A Njemačka i Francuska do konca godine namjeravaju dodatno uložiti oko 4 posto tamošnjeg BDP-a za pomoć gospodarstvu i građanima.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)