Za vrijeme primanja državnih potpora poslodavci ne mogu otpuštati radnike

Potpore za očuvanje radnih mjesta na snazi su od 1. ožujka do 31. svibnja 2020. godine, i u tom razdoblju se radnici ne mogu otpuštati što stoji i u dokumentu koji je donijelo upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Osnovna ideja vodilja ovih potpora je bila očuvanje radnih mjesta jer je u to vrijeme kod poslodavaca vladala vrlo velika neizvjesnost. Upravno vijeće HZZ-a je prihvatilo da se mjere konzumiraju tri mjeseca te da je to zapravo jedina obveza poslodavaca koja postoji, uz određene postotke otpuštanja radnika za koje se u tom trenutku procijenili da su potrebne.

Dakle, obveze poslodavaca postoje dok traju mjere no ne i nakon prestanka tog razdoblja. Za mjesec ožujak isplaćene su potpore za nešto malo manje od pola milijuna zaposlenika, dok se za travanj određeni zahtjevi još obrađuju i  očekuje se da će do sredine idućeg tjedna biti završene isplate i za četvrti mjesec. Do sada je isplaćeno oko 800 milijuna kuna. Podaci HZZ-a u nekoliko posljednjih dana pokazuju određeni pad broja nezaposlenih, dok je u zadnjih 10-ak dana kod Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) registrirano oko 6.700 više osiguranika. To znači da relaksiranjem epidemioloških mjera, kao i popuštanjem mjera zabrana rada koje su postojale u ožujku i travnju, dolazi do pozitivnih pomaka ekonomskih pokazatelja te se nadamo da će se takvi trendovi nastaviti.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)