COVID-19: Vijeće postiglo politički dogovor o privremenoj potpori radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji (SURE)

http://www.nhs.hr/_cache/4cad06008656fdd2b2ef1f5ff1cb8f1f.jpg

Vijeće EU-a > Priopćenje za medije

U okviru paketa hitne potpore za rješavanje gospodarskog učinka krize uzrokovane bolešću COVID-19 EU uspostavlja privremeni instrument kako bi se radnicima pomoglo da zadrže posao tijekom krize.

Veleposlanici i veleposlanice pri EU-u postigli su politički dogovor o instrumentu SURE, privremenom programu kojim se državama članicama može pružiti do 100 milijardi eura zajmova pod povoljnim uvjetima.

Instrumentom će se državama članicama omogućiti da zatraže financijsku potporu EU-a za pomoć pri financiranju iznenadnih i znatnih povećanja nacionalnih javnih rashoda, nastalih od 1. veljače 2020., a povezanih s nacionalnim programima skraćenog radnog vremena i sličnim mjerama, među ostalim i za samozaposlene osobe, ili nekim zdravstvenim mjerama, osobito na radnom mjestu kao odgovor na krizu.

Infografika – Hitni odgovor EU-a na pandemiju bolesti COVID-19

Infografika – Hitni odgovor EU-a na pandemiju bolesti COVID-19

Vidi potpunu infografiku

Instrument SURE jedna je od triju sigurnosnih mreža vrijednih 540 milijardi EUR, koja je namijenjena radnim mjestima i radnicima, poduzećima i državama članicama, a Euroskupina je o tome dogovor postigla 9. travnja 2020. Čelnici EU-a podržali su dogovor 23. travnja i pozvali na to da paket postane operativan do 1. lipnja 2020.

Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija Republike Hrvatske istaknuo je kako je pandemija bolesti COVID-19 izniman izazov za Europu s obzirom na to da ugrožava mnoge živote i prihode. Osim posljedica za javno zdravlje, izbijanje bolesti uzrokovalo je i goleme poremećaje u gospodarstvu i društvu, a mnoga poduzeća moraju se osloniti na javnu potporu kako bi sačuvala radna mjesta. Instrument SURE bit će ključna sigurnosna mreža za zaštitu radnih mjesta i radnika jer će se njime osigurati da države članice imaju potrebna sredstva za financiranje mjera usmjerenih na rješavanje pitanja nezaposlenosti i gubitka prihoda, kao i nekih zdravstvenih mjera.

Kako bi državama članicama koje su zatražile financijsku pomoć pružila tu pomoć pod povoljnim uvjetima, Komisija će u ime EU-a prikupiti sredstva na međunarodnim tržištima kapitala. Zajmovi instrumenta SURE bit će pokriveni proračunom EU-a i jamstvima država članica u skladu s njihovim udjelom u bruto nacionalnom dohotku EU-a. Ukupni iznos jamstava bit će 25 milijardi EUR.

Iako će sve države članice moći rabiti taj instrument, SURE će djelovati kao osobito važna sigurnosna mreža za radnike u najteže pogođenim gospodarstvima. Financijska pomoć formalno će se dodijeliti odlukom koju donosi Vijeće na prijedlog Komisije.

Instrument SURE postat će dostupan nakon što sve države članice pruže svoja jamstva. Instrument će potom biti operativan do 31. prosinca 2022. Na prijedlog Komisije Vijeće može odlučiti produljiti razdoblje dostupnosti tog instrumenta, svaki put za dodatnih šest mjeseci, ako i dalje budu prisutni ozbiljni poremećaji u gospodarstvu uzrokovani izbijanjem bolesti COVID-19. Vijeće sada mora pisanim postupkom formalno donijeti uredbu.

Izvori:

https://www.consilium.europa.eu/

https://www.consilium.europa.eu/hr/infographics/covid-19-eu-emergency-response/

http://www.nhs.hr/novosti/covid-19_vijece_postiglo_politicki_dogovor_o_privremenoj_potpori_radi_smanjenja_rizika_od_nezaposlenosti_u_izvanrednoj_situaciji_sure_70959/

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)