Zakonom propisana minimalna plaća je rješenje protiv nejednakosti i siromaštva među zaposlenima

Europski parlament je usvojio rezoluciju o suzbijanju nejednakosti i siromaštva među zaposlenima. U rezoluciji se traži uvođenje minimalne plaće, jednakost uvjeta rada za sve, uključujući i platformske radnike te uklanjanje razlika u plaćama između spolova i bolju ravnotežu između privatnog i poslovnog života.

Zastupnici EP-a podržali su prijedlog Komisije o direktivi EU-a o primjerenim minimalnim plaćama, ocijenivši ga važnim korakom kako bi se osiguralo da svi mogu zarađivati za život od svojega rada i ravnopravno sudjelovati u društvu.

Naglašavaju kako bi direktiva trebala osigurati da zakonom propisana minimalna plaća, tamo gdje postoji, uvijek  bude utvrđena iznad praga siromaštva, te da poslodavci ne bi smjeli od minimalne plaće odbijati troškove nužne za obavljanje rada, poput smještaja, radne odjeće, alata, osobne zaštitne opreme i ostale opreme.

Zastupnici u EP-u od Komisije i država članica traže uvođenje minimalne plaće i jednake uvjete rada za sve jer načelo da je „rad najbolji lijek za siromaštvo“ ne vrijedi u sektorima s niskim primanjima niti za one koji rade u nesigurnim i netipičnim uvjetima rada.
Rezolucija je usvojena na plenarnoj sjednici s 365 glasova za, 118 glasova protiv i 208 suzdržanih, objavio je Europski parlament.

Zakonodavni okvir o minimalnim uvjetima rada mora biti osiguran za sve radnike, uključujući atipične ili nestandardne radnike zaposlene u digitalnoj ekonomiji koji često rade u nesigurnim, pekarskim uvjetima. To važan element suzbijanja siromaštva među zaposlenima, te dodaju kako bi se i na navedene radnike trebalo primjenjivati postojeće radno zakonodavstvo i odredbe o socijalnoj sigurnosti, kao i mogućnost kolektivnog pregovaranja.

Za borbu protiv siromaštva i nejednakosti ključna je Direktiva o ravnoteži između poslovnog i privatnog života, tj. njeno prenošenje u nacionalno zakonodavstvo i provedba. Rješavanje problema razlika u plaćama između spolova i dostupnost pristupačne i kvalitetne skrbi za djecu važni su koraci u tom pogledu s obzirom da su žene izloženije riziku od siromaštva i socijalne isključenosti nego muškarci.


“EU je jedno od najbogatijih područja na svijetu. Međutim, 95 milijuna Europljana živi u riziku od siromaštva. Samo iz tog razloga trebali bismo hitno djelovati kako bismo svima osigurali život bez siromaštva. Diljem Europe trebamo minimalne socijalne standarde i snažne sustave socijalne sigurnosti. Trebamo plaće i prihode koji omogućuju dostojanstveni život. Ne bismo smjeli dopustiti gospodarskim interesima da prevladaju nad socijalnom zaštitom“, kazala je izvjestiteljica za rezoluciju, njemačka zastupnica iz skupine Ljevica, Ӧzlem Demirel.

Prema Eurostatovoj definiciji, osobe su u riziku od siromaštva uz rad kada rade dulje od pola godine, a njihov godišnji raspoloživi dohodak je manji od 60 posto srednje vrijednosti nacionalnog dohotka kućanstva nakon socijalnih transfera. Podaci Eurostata pokazuju da je u 2018. 9,4 posto europskih radnika bilo izloženo tom riziku jer se niske plaće nisu povećavale istom stopom kao i druge vrste plaća u mnogim državama članicama, što je povećalo nejednakosti u dohotku i siromaštvo uz rad, te smanjilo sposobnost ljudi s niskim dohotkom da se nose s financijskim poteškoćama, zaključno stoji u priopćenju Europskoga parlamenta.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)