Zastupnici Europskog parlamenta: Omogućite radnicima stvarni glas u multinacionalnim kompanijama

Odbor za zapošljavanje Europskog parlamenta je 4. travnja 2024. godine glasovao za poštivanje prava radnika i socijalnog dijaloga u multinacionalnim kompanijama.
Izvješće zastupnika Dennisa Radtkea (EPP) o izmjenama i dopunama Direktive o Europskom radničkom vijeću (ERV) usvojeno je velikom većinom glasova (28 za/ 7 protiv/ 8 suzdržanih). 

Ovo je dobra vijest jer Direktivu o ERV-u treba revidirati kako bi se osiguralo učinkovito ostvarivanje prava radnika na informiranje i savjetovanje o odlukama poduzeća. Trenutačno ne postoji pravna sigurnost niti pravna predvidljivost: previše rupa u zakonu i jasan nedostatak provedbe dovode do toga da se samo s jednim od pet ERV-a smisleno konzultira o najvažnijim transnacionalnim odlukama.

Među mjerama osmišljenim za jačanje ERV-a koje su uključene u izvješće:

– Jasna definicija prijelaznih pitanja o kojima se ERV-i moraju konzultirati;

– Uvođenje mjera odvraćanja i razmjernih sankcija za tvrtke koje se oglušuju o svoje obveze;

– Mogućnost ERV-a da zatraže zabranu kako bi obustavili odluku poduzeća donesenu bez poštivanja prava na informiranje i konzultacije.

Zamjenica glavnog tajnika ETUC-a Isabelle Schömann rekla je:

 “U većini multinacionalnih kompanija radnici se svakodnevno suočavaju s borbom Davida protiv Golijata kako bi osigurali ta najosnovnija prava na informacije i savjetovanje. Poruka Europskog parlamenta sada je jasna: važna je učinkovita primjena demokracije na djelu. Zastupnici Europskog parlamenta jasno su prepoznali potrebu pravilne primjene prava zatvaranjem rupa u zakonu i traženjem odvraćajućih i razmjernih sankcija za one tvrtke koje ih se ne pridržavaju. Trebalo bi spriječiti vodstvo tvrtke da nasumično klasificira informacije kao povjerljive. Financijske sankcije u sadašnjoj direktivi očito su nedostatne za multinacionalne tvrtke i, u konačnici, ERV-i moraju imati mogućnost zatražiti zabrane kako bi suspendirali odluke tvrtki koje su donese kršenje njihovih prava.” 

Izvor: https://www.etuc.org/en/pressrelease/meps-give-workers-real-voice-multinationals

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)