Zbog niskih plaća 35 milijuna građana EU ne može si priuštiti tjedni godišnji odmor, Hrvatska među najgorima

Europska konfederacija sindikata objavila je zabrinjavajuće i poražavajuće rezultate istraživanja na europskoj razini, a pogotovo na razini Hrvatske. Naime, gotovo 85 posto Hrvata koji žive blizu praga siromaštva, s iznosom plaće koja je ispod 60 posto medijalne plaće, ne može si priuštiti tjedni odmor izvan mjesta prebivališta. Medijalna plaća u Hrvatskoj u ožujku ove godine iznosila je 6.000 kuna, što znači kako pola stanovnika Hrvatske ima plaću nižu od 6.000 kuna, a pola višu.

Ovi podaci svrstavaju Hrvatsku na treće mjesto zemalja Europske unije, iza Grčke i Rumunjske i govore o razmjeru problema vrlo niskih plaća u Hrvatskoj.

Na razini cijele Europske unije, istraživanje je pokazalo kako si preko 28 posto stanovnika ne može priuštiti tjedni odmor, dok je on nedostižan za čak 59,5 posto građana čiji su prihodi niži od 60 posto medijalne plaće u toj zemlji.

U kategoriju osoba koje žive na rubu siromaštva spadaju i umirovljenici i nezaposlene osobe, no i milijuni zaposlenih koji primaju niske, ali i minimalne plaće koja u Hrvatskoj iznosi 3.400 kuna neto.

Da stvar bude još gora, uHrvatskoj je prisutna najveća nejednakost među stanovništvom s obzirom na ovaj kriterij financijskih mogućnosti odlaska na tjedni odmor. Tako si u Rumunjskoj, primjerice, od svih građana koji žive na rubu siromaštva, 84,7 posto ne može priuštiti tjedni godišnji odmor, u usporedbi s 46,7 posto onih čiji su prihodi iznad 60 posto medijalne plaće. To je, govore istraživači, 40,1 posto, dok je u Hrvatskoj ta nejednakost 43,2 posto.

Godišnji odmor ne smije biti luksuz za odabrane. Dok mnogi radnici uživaju na odmoru s obitelji i prijateljima, milijuni radnika to nisu u mogućnosti zbog niskih plaća. Sve veća nejednakost stanovništva prema tom kriteriju govori kako ekonomski rast u Europi u posljednjem desetljeću nije ravnomjerno i pošteno raspoređen. Direktiva o primjerenim minimalnim plaćama mora biti donesena kako bi se osiguralo da plaće ne smiju biti niske da radnike stavljaju u rizik od siromaštva i kako bi se osnažilo kolektivno pregovaranje kao instrument poštenih i primjerenih plaća za sve radnike.

Istraživanje je objavljeno u sklopu kampanje ETUC-a posvećene snaženju Direktive o primjerenim minimalnim plaćama koja će, ukoliko se donese, osigurati veće plaće za više od 24 milijuna radnika u EU.

Izvor: https://www.etuc.org/en/pressrelease/low-income-leaves-35-million-without-holiday

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)