Kako raditi na otvorenom u uvjetima visokih temperatura?

Ovih dana smo svjedoci jako visokih temperatura koje utječu na sve nas. Preporuka struke je da se ne izlazi van kada je najjače sunce, boravak u hladovini i redovito hidratiziranje.

No što je s onima koji zbog prirode svojeg posla moraju i po najjačem suncu i najvišim temperaturama biti vani? Radnici koji obavljaju određene poslove na otvorenom, kao što su poslovi u građevinarstvu, poljoprivredi, poslovi na montaži, intervencijama itd., rade u nepovoljnim mikroklimatskim uvjetima, a takav rad u uvjetima visokih temperatura može utjecati na zdravlje radnika te su oni izloženi velikom riziku od sunčanog udara, sunčanice i opeklina od izlaganja suncu.

Toplinski udar može biti i smrtonosan te je potrebno raditi u skladu sa mjerama zaštite za radu u takvim uvjetima. Svaki rad na otvorenom treba se analizirati i obuhvatiti procjenom rizika kako bi se identificirale sve moguće štetnosti.

Stoga je od izuzetne važnosti osvijestiti rizik i osigurati da poslodavci, ali i radnici provode odgovarajuće mjere kojima će se spomenuti rizici svesti na minimum. Primjerice, u slučaju velikih vrućina može se skratiti radno vrijeme, preraspodijeliti ga ili osigurati da se za vrijeme najviših temperatura ne radi. Nužno je osigurati osobnu zaštitnu opremu prilagođenu tim  uvjetima, vodeći računa o djelatnosti, a pauze radnika u takvim uvjetima trebaju biti što češće, uz što veći unos tekućine.

Također je nužno osigurati i edukaciju radnika o prevenciji i zaštiti od mogućih posljedica rada na visokim temperaturama, kao i osposobiti ih za pružanje prve pomoći,

Budući da u hrvatskom zakonodavstvu nisu propisani minimalni zahtjevi u vezi rada radnika na otvorenom u slučaju visokih temperatura, više o zaštiti na radu u tim uvjetima možete pročitati u Smjernicama dobre prakse o radu na otvorenom u uvjetima visokih temperatura, Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu i preporukama Zavoda za unaprjeđivanje zaštite na radu

Kretanje toplinskog vala možete pratiti na https://meteo.hr/prognoze.php?section=prognoze_specp&param=toplinskival_5

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)