UN-ovi stručnjaci za ljudska prava: Svaki radnik je ključan i mora biti zaštićen od COVID-19, pod svaku cijenu

Ženeva, 18. svibnja 2020. –  Države su počele s popuštanjem nedavno uvedenih restrikcija zbog pandemije koronavirusa, a skupina UN-ovih stručnjaka za ljudska prava poziva vlade i poslodavce da osiguraju zaštitu svih radnika od izloženosti COVID-19, navodi se u priopćenju Ureda UN-ova povjerenika za ljudska prava.

 „Ne možemo žrtvovati niti jednoga radnika. Svaki radnik je ključan, bez obzira u koju kategoriju ga svrstale vlade ili poslodavci. Svaki radnik ima pravo biti zaštićen od izloženosti opasnostima na radnome mjestu, uključujući koronavirusu. 

Zabrinjava broj radnika na prvoj liniji koji tijekom najgore faze zaraze nisu dobili adekvatnu zaštitu u nizu zemalja i sektora. Dok vlade nastavljaju ublažavati restrikcije, a radnici se počinju vraćati na posao, mi pozivamo sve države i poslodavce da osiguraju preventivne i mjere predostrožnosti kako bi se zaštitio svaki radnik i svaka radnica.

Također smo duboko zabrinuti zbog nerazmjernog rizika kojem su izloženi radnici s niskim prihodima, radnici-migranti i pripadnici manjina, starije osobe i oni koji već imaju određena zdravstvena stanja, zatim žene, radnici u neformalnom sektoru i oni zaposleni u ekonomiji „gaža“, tj. ekonomiji povremenih poslova, a koja se uglavnom odnosi na zaposlene preko digitalnih platformi.

Od vlada i poslodavaca tražimo da rade sa sindikatima i drugim radničkim predstavnicima kako bi se osigurala nužna zaštita i jamstva.

Slijedom našeg apela na prošlogodišnjoj Međunarodnoj konferenciji rada, pozdravljamo rasprave u tijeku o uključivanju prava na siguran i zdrav rad kao temeljno pravo i načelo Međunarodne organizacije rada (MOR).

Međutim, MOR je već davno prije trebao priznati siguran i zdrav rad, te pozivamo Upravljački odbor, kao i organizacije, da bez ikakve daljnje odgode priznaju to pravo, zajedno s drugim međunarodno priznatim ljudskim pravima.

Prema MOR-u, prisiljavanje ranjivih radnika, koji nemaju drugog izbora nego trpjeti uvjete koji ih ugrožavaju, uključujući demontažu i suspendiranje postojećih radnih prava, može predstavljati oblik prisilnog rada.

Izražavamo naše poštovanje i divljenje radnicima koji su tijekom ove pandemije na prvoj liniji, koji pružaju zdravstvene usluge, hranu, vodu i ostale nužne usluge i dobra, te izražavamo našu sućut obiteljima onih koji su izgubili svoje živote obavljajući svoj posao.

Naša poruka danas je jednostavna, ali važna: svaki radnik mora biti zaštićen, bez obzira na sve“, poručuje se.

Podsjetimo, u rujnu 2019. godine Vijeće za ljudska prava usvojilo je rezoluciju kojom se poziva vlade i poslodavce na bolju zaštitu radnika od opasnih tvari, te na provedbu niza načela.

Tijekom prošlogodišnje Međunarodne konferencije rada, UN-ovi stručnjaci za ljudska prava zatražili su od MOR-a priznavanje rada na siguran i zdrav način kao jednog od temeljnih načela i prava, zajedno s drugim međunarodno priznatim ljudskim pravima.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)