Europski parlament protiv lažnog samozapošljavanja na digitalnim platformama

Bruxelles, 17. rujna 2021. – Nizu pozitivnih vijesti za radnike digitalnih platformi na europskoj razini, pridružila se još jedna – Europski je parlament podržao prijedlog kojim bi se digitalne platforme spriječilo da prisiljavaju svoje radnike na samozapošljavanje.

Milijuni radnika digitalnih platformi nemaju pravo na minimalnu plaću, plaćeni godišnji odmor i bolovanje.

Lažna samozaposlenost ne rezultira samo izrabljivanjem radnika, nego je i nepravedna prema većini poslodavaca koji poštuju zakone i propise. Takav model nekima od najvećih tvrtki u svijetu dopušta da izbjegavaju plaćanje poreza i socijalne doprinose koje su potrebne za financiranje javnih usluga za sve građane.

Digitalne su platforme izgubile niz sudskih procesa zbog lažnog samozapošljavanja u Europi ove godine. Posljednju presudu donio je sud u Amsterdamu ovoga utorka, obrazlažući je kako “odnos između Ubera i njihovih vozača ima sve karakteristike radnog odnosa”.

U priopćenju Europske konfederacije sindikata povodom posljednje odluke Europskog parlamenta stoji kako je 524 eurozastupnika glasovalo za prijedlog kojim bi se digitalne platforme da prisiljavaju radnike na samozapošljavanje (naspram 39 onih koji prijedlog nisu podržali).

Europarlamentarci su podržali odredbe koje su ključ za sprečavanje samozapošljavanja:

  • pretpostavka radnih odnosa na svim digitalnim platformama
  • teret dokazivanja radnog odnosa mora biti na digitalnim platformama, a ne na radniku
  • radnici digitalnih platformi ne smiju imati treći status koji ga svrstava između zaposlenih i samozaposlenih
  • radnici digitalnih platformi moraju imati pravo da se sindikalno organiziraju i da ih zastupa sindikat

Predugo platforme zarađuju golem novac, tako što izbjegavaju svoje osnovne obveze kao poslodavca, na štetu radnika koji za njih rade, poslodavaca koji svoje obveze poštuju i javnih usluga. Nakon dugogodišnjih zahtjeva sindikata, sada je i Europski parlament odlučio kako je vrijeme da se stane na kraj lažnom samozapošljavanju. Ovo je glasovanje pokazalo kako postoji širok konsenzus u društvu da i digitalne platforme poštuju zakone kao i svi ostali poslodavci.

https://rsr.com.hr/jos-jedna-presuda-u-korist-platformskih-radnika/

https://www.etuc.org/en/pressrelease/meps-vote-end-false-self-employment-platforms

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)