Rad od kuće uvelike bi mogao pomoći jednoj skupini ljudi

Rad od kuće mogao bi poboljšati kvalitetu življenja za osobe koje pate od migrena, kažu njemački znanstvenici.

Studija talijanskih stručnjaka u kojoj su sudjelovale osobe koje pate od migrena pokazala je da su tijekom ‘lockdowna’, kada su radili od kuće, njihove migrene trajale kraće, da su bile manje intenzivne i da su zahtijevale uzimanje manjih doza lijekova. Pojasnili su da je to dijelom i zbog toga što sami napadi migrene nisu trajali toliko dugo.

Pretpostavljamo da se spomenuto poboljšanje može pripisati udaljenosti od radnog mjesta i stresa te mogućnosti raspolaganja vremenom na drukčiji način”, kažu autori studije čiji su rezultati objavljeni u kolovozu u stručnome časopisu Neurological Sciences.

“I ranije studije ukazuju na to da je fleksibilno radno vrijeme najbolji dio rada na daljinu jer ljudima omogućuje da posao obavljaju u skladu sa svojim potrebama i bioritmom”, smatraju znanstvenici.

Ovo je iznimno važno za osobe koje pate od migrena i radom od kuće izbjegavaju izloženost faktorima koji napade migrene mogu pojačati i produljiti.

Njemačka udruga neurologa DGN u svjetlu rezultata talijanske studije ističe kako je otprije poznato da su i stres i buka snažni pokretači migrene.

I jedno i drugo nemoguće je izbjeći, primjerice, osobama koje rade u uredima otvorenog tipa.

Ako su osobe koje pate od migrena u poziciji da prekinu posao i uzmu pauzu na samom početku razvoja migrene, to bi moglo pridonijeti smanjenju intenziteta i duljine boli.

Ovakav stalni ‘scenarij’ rada od kuće, čak i kad se stopa infekcija smanji do te mjere da se većina kolega može vratiti u ured, mogao bi uvelike pomoći svima koji pate od migrena, smatraju neurolozi DGN -a.

Izvor: https://www.poslovni.hr/lifestyle/rad-od-kuce-uvelike-bi-mogao-pomoci-jednoj-skupini-ljudi-4305743

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)