Hrvatska bilježi najveći porast broja radnika koji si ne mogu priuštiti grijanje

Hrvatska je na samom vrhu zemalja članica Europske unije koje bilježe najveći porast broja radnika koji si ne mogu priuštiti grijanje. To su podaci dobiveni nakon provedene analize podataka Eurostata koju je provela Europska konfederacija sindikata a pokazuje porazne i zabrinjavajuće rezultate o niskim plaćama, posebice za hrvatski kontekst.

Postotak tih radnika u Hrvatskoj je, u odnosu na 2009. godinu veći za 16,5 posto, a slijede Cipar s 10 posto, Litva sa 7,9 posto, Slovačka sa 7,8 posto, Španjolska sa 6 posto i Italija s 5,2 posto.

S poskupljenjima energenata, ovaj će broj nesumnjivo rasti, stavljajući sve više radnika u opasnost od energetskog siromaštva. Na europskoj razini, zbog niskih plaća, broj radnika koji ne mogu platiti račune za grijanje je gotovo 3 milijuna, a među zemljama prednjače Cipar (45,6 posto), Bugarska (42,8 posto), Litva (34,5 posto), Portugal (30,6 posto), Grčka (28,7 posto) i Italija (26,1 posto). Iako je Hrvatska jedina nova članica od 2009. godine, postotak radnika koji si ne mogu priuštiti grijanje u Hrvatskoj svejedno je visok i stavlja nas u gornju polovicu zemalja s tim problemom, iza Italije. Europski prosjek je 15 posto.

Europski sindikati stoga traže od Europskog parlamenta da zaštiti radnike od energetskog siromaštva unošenjem “praga dostojanstva” u radnu verziju Direktive o primjerenim minimalnim plaćama, koji bi osigurao da minimalna plaća može jamčiti dostojanstven život i da ne smije iznositi manje od 60 posto medijalne, te 50 posto prosječne plaće u državi. Potrebno je povećati broj radnika pokrivenih kolektivnim ugovorima koji su najbolji način za postići pravedne i primjerene plaće radnika.

Izvor: https://www.etuc.org/en/pressrelease/low-wages-leave-3-million-workers-without-heating

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)