Dolazi novi zakon o suzbijanju rada na ”crno”

Protiv rada na crno Hrvatska će se ubuduće boriti tako što će donijeti poseban zakon o suzbijanju neprijavljenog rada, a dosad je taj problem bio raspršen u više različitih propisa.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (MROSP) pokrenulo je proceduru za donošenje posebnog zakona o suzbijanju neprijavljenoga rada za koji će do 30. rujna trajati javno savjetovanje o obrascu prethodne procjene  za izradu nacrta tog zakona.

Cilj zakona je smanjiti broj radnika na crno, za koji i samo Ministarstvo priznaje da je nepoznat. Za sada imamo samo procjene, a one govore kako je riječ o desetak posto u službenom broju zaposlenih, što je oko 150.000 ljudi.

Novi bi zakon trebao prepoznati sve oblike neprijavljenog rada i odrediti mjere za njegovo suzbijanje.

– Kolokvijalno poznat kao tzv. rad na crno, neprijavljeni rad negativno utječe na razvoj ukupnog gospodarstva budući uskraćuje državu za pripadajuća javna davanja, a radnika za odgovarajući dohodak, pravo na mirovinski staž i osiguranje drugih radničkih prava. Neprijavljeni rad nerijetko podrazumijeva i nezadovoljavajuće uvjete rada, uključujući izloženost rizicima zbog neodgovarajuće zaštite na radu, nedostatnu socijalnu zaštitu te ograničene mogućnosti za razvojem i napredovanjem takvih radnika, navodi se u Obrascu u kojem se MROSP poziva na Nacionalni program za suzbijanje neprijavljenog rada i Nacionalni plan oporavke i otpornosti (NPOO) gdje je najavljeno donošenje tog zakona.

Neke od mjera kojim se Vlada namjerava boriti protiv neprijavljenog rada je retroaktivna prijava radnika za vrijeme za koje je utvrđeno da je radio na crno. Ako to nije moguće utvrditi, poslodavac bi bio dužan prijaviti radnika retroaktivno na najmanje tri mjeseca, uz plaćanje doprinosa i poreza te plaće radniku i to prosječne plaće u djelatnosti kojom se tvrtka bavi. Za ponovljeni prekršaj radnike bi se moralo prijaviti šest mjeseci retroaktivno. U oba slučaja plaćala bi se kazna od 20 tisuća kuna po radniku. Ako poslodavac treći put ponovi prekršaj prijeti mu i zabrana obavljanja djelatnosti.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)