Najamnina za stan iznosi više od 40% minimalne plaće u 11 država

Radnici koji primaju minimalnu plaću u 11 država članica EU-a troše najmanje 40% svojeg dohotka na najamninu za stan, pokazuje novo istraživanje objavljeno u tjednu kada Europski parlament odlučuje o pitanju minimalnih plaća.

U pet država članica radnicima zaposlenima na puno radno vrijeme ostaje manje od polovice njihove plaće za hranu, grijanje i prijevoz nakon što plate najamninu. U daljnjih šest država na najamninu odlazi između 41 i 48 posto plaće.

Iz tih je podataka vidljivo kako su minimalne plaće u EU nedovoljne i radnicima ne omogućuju pokrivanje osnovnih troškova života. U 20 država članica zakonski utvrđena minimalna plaća je određena u iznosu koji je ispod 60% nacionalne medijalne plaće i 50% prosječne plaće.

Europska komisija predložila je Direktivu o minimalnim plaćama, no kako sada izgleda, dopustit će da se minimalna plaća može odrediti u iznosu manjem od praga siromaštva. Prikladnost utvrđenih minimalnih plaća mora u obzir uzeti stvarne troškove života te su potrebne jače mjere u potporu kolektivnom pregovaranju. To je i sadržaj amandmana koje podupire Europska konfederacija sindikata o kojima će se 11. studenoga glasovati na Odboru za zapošljavanje Europskog parlamenta.

Napomena: Prosječnu najamninu izračunao je Europski sindikalni institut koristeći podatke iz EU istraživanja o dohotku i životnim uvjetima.

Podatci o plaćama za 2019. iz WSI Minimum Wage Database

*oba podatka se odnose na 2018. godinu u slučaju Irske

Izvor: https://www.etuc.org/en/pressrelease/rent-costs-over-40-minimum-wage-11-countries

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)