Objavljen Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o minimalnoj plaći

Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o minimalnoj plaći koji donosi niz promjena objavljen je u Narodnim novinama, a na snagu stupa 1. prosinca 2021. godine.

Među najvažnijim izmjenama je ona prema kojoj minimalna plaća mora biti ugovorena, utvrđena ili propisana u bruto iznosu, te ona koja se tiče same definicije minimalne plaće: “minimalnom plaćom smatra se najmanji iznos mjesečne bruto plaće prema složenosti poslova za puno radno vrijeme ugovoren kolektivnim ugovorom čija je primjena proširena sukladno općem propisu o radu.”

To znači da se minimalnom plaćom više neće smatrati ona utvrđena uredbom Vlade RH (a koja od 1. siječnja 2022. raste za 350 kuna i iznosit će 3.750 kuna neto), već i ona koja je ugovorena granskim kolektivnim ugovorom s proširenom primjenom, i to posebno za svaku skupinu složenosti poslova.

Među važnijim odredbama je i ona koja propisuje kako u iznos minimalne plaće sada više ne ulaze ni povećanja plaće s osnove otežanih uvjeta rada.

Osim toga, zakon predviđa i uvođenje inspekcijskog nadzora nad poštivanjem odredbe o visini minimalne plaće ugovorene granskim kolektivnim ugovorom s proširenom primjenom, a propisana je i kazna od 60.000,00 do 100.000,00 kuna za poslodavce koji je se ne pridržavaju.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)