Održan okrugli stol na temu „Kako privući radnike u državnu službu?“.

U Zagrebu je 12. travnja organiziran okrugli stol naziva „Kako privući radnike u državnu službu?“. Kakvi su radni uvjeti u državnoj službi, kako javnost razmišlja o državnim službenicima te zašto državna služba nije primamljivo mjesto za rad – na sva ova pitanja odgovore su dali sugovornici okruglog stola za kojem je predstavljeno i istraživanje o radnim uvjetima u državnoj upravi i lokalnoj (područnoj) samoupravi.

Na okruglom stolu su izneseni rezultati projekta u sklopu kojeg je napravljena analiza radnih uvjeta u državnoj upravi i lokalnoj i područnoj samoupravi. Rezultati ankete, u kojoj je sudjelovalo 1.800 ispitanika, razbili su mit kako je državna uprava savršeno mjesto za rad.

Iako je 40 posto državnih službenika zadovoljno svojim radnim mjestom, oko 30 posto njih razmišlja o promjeni poslodavca, što je iznad nacionalnog prosjeka pa je moguć daljnji odljev zaposlenika iz državne službe. Najmlađi ispitanici iskazali su najveću razinu nezadovoljstva radnim uvjetima“, rekao je prof. dr. sc. Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Oni češće mijenjaju poslodavce i traže fleksibilnije radne uvjete kako bi mogli uskladiti privatne i poslovne obveze. Visine plaće je najistaknutiji razlog nezadovoljstva, a ona ne privlači mlade ljude ni zadržava već zaposlene u javnoj upravi. U državnoj službi plaće su zbog inflacije realno pale i zaostaju znatno više od drugih sektora.

Načelnica Sektora za službeničke odnose Ministarstva pravosuđa i uprave Sanda Pipunić potvrdila je nezadovoljstvo primanjima i radnim uvjetima u državnoj službi. Nedovoljno je državnih službenika s kompetencijama na ključnim mjestima, a prisutna je loša i iskrivljena percepcija državnih službenika u javnosti kao ”uhljeba”.

 Za okruglim stolom sudjelovali su i povjerenici i članovi Sindikata, Stjepan Gamilec, povjerenik u podružnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje 112 Zagreb; Vlado Korbar, povjerenik u podružnici Gradske uprave Grada Zagreba; Marija Paun, povjerenica u podružnici Općinskog suda u Zagrebu te Maria Pavić iz podružnice Ministarstva financija. Dodatno su istaknuli značaj i djelovanje Sindikata koji radi na dobrobit svojih članova, te istaknuli da Sindikat nastavlja svoju borbu kako bi došlo do većih pomaka te kako bi državna služba postala primamljivo mjesto za rad.

Izvor: https://www.sdlsn.hr/suskovic-zelimo-iskoristiti-priliku-za-pozitivne-pomake-za-drzavne-sluzbenike-i-namjestenike/

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)