Satnica za rad nedjeljom 50 posto viša u 2023. godini.

Od 1. siječnja iduće godine za sve djelatnosti rad nedjeljom plaćat će se 50 posto više u odnosu na redovnu satnicu. Novim zakonskim rješenjem koji ovog tjedna ide na sjednicu Vlade RH, bit će limitiran broj nedjelja koje će radnici moći odraditi.

Rad u sektoru trgovine se vrednuje Zakonom o trgovini, a sve ostale djelatnosti podliježu Zakonu o radu. Zakon o trgovini definira 16 radnih nedjelja godišnje dok Zakon o radu nalaže da jedna nedjelja mjesečno mora biti neradna.

Satnica za rad nedjeljom prema konačnom prijedlogu plaćat će se 50 posto više u odnosu na redovnu satnicu dok se sada takav rad plaća skuplje minimalno 30 posto a prosječno 37 posto. Vezano za ostale dodatke na plaću po riječima ministra Piletića, ostavljena je mogućnost za kolektivno pregovaranje između poslodavca i sindikata.

Sindikati su tražili 100 postotno povećanje satnice za rad nedjeljom, ali i da ostaje mogućnost pregovora o daljnjem povećanju. Stav sindikata je da su i tri radne nedjelje mjesečno još prevelik broj, a nejasno je i kakvo je povećanje broja radnika potrebno za 16 radnih nedjelja koje nije trebalo za 52 radne nedjelje.

Uz sve navedeno ostalo je pitanje priziva savjesti radnika te problem organizacije radnog vremena i zaštite radnika od nasilnog pristupa da moraju nešto odraditi što je poslodavac tražio.

Glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber rekla je da je oko plaćanja rada nedjeljom postignuta suglasnost sa sindikatima da ga treba platiti više, no problem je osiguranje dovoljnog broja zaposlenika kada je takav rad neophodan. Upozorila je kako je poseban problem uvođenje priziva savjesti radnika za rad nedjeljom pa će biti gotovo nemoguće osigurati rad u tim uvjetima.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)