Svjetski dan za dostojanstven rad

Ovogodišnji Svjetski dan dostojanstvenog rada, koji se tradicionalno obilježava 7. listopada, posvećen je osiguravanju pravednih plaća za sve radnike. Troškovi života, cijene energije, hrane i ostalih osnovnih potrepština rastu iz dana u dan, te šalju milijune radnika u siromaštvo. S druge strane, neke vlade, ekonomisti i bankari tvrde da povećanje plaća nije prihvatljivo.

Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) je u lipnju 2022. objavila Globalni indeks prava za 2022. godinu, čiji poražavajući podaci ukazuju da su u čak 113 zemalja diljem svijeta vlade i poslodavci ograničavali radna prava i prava na sindikalno organiziranje, u 87 posto zemalja prekršilo se pravo na štrajk. Poražavajući je podatak da su članovi sindikata ubijeni u čak trinaest zemalja, 41 posto zemalja je uskratilo slobodu govora i sindikalnog udruživanja, radnici su uhićeni u 69 zemalja, a u čak 50 država su radnici bili izloženi nasilju.

Sharan Burrow, glavna tajnica ITUC-a, rekla je: ITUC-ov globalni indeks prava za 2022. otkrio je da još više zemalja krši temeljna prava radnika, uključujući pravo na kolektivno pregovaranje. Ovo je čista represija nad plaćama i to mora prestati. Vlade trebaju promicati kolektivno pregovaranje za zajednički prosperitet, umjesto da dopuštaju poslodavcima i bankarima da guraju radnike u siromaštvo, čak i dok produktivnost rada i dalje raste.

Istraživanja su pokazala da je od 2005. godine produktivnost radnika porasla za 37 posto na globalnoj razini, no  ekonomske koristi se radnicima uskraćuju. U međuvremenu, kapitalna produktivnost stagnira, budući da tvrtke ne uspijevaju ulagati u hitno potrebne proizvodne kapacitete, radije skrivaju goleme količine novca u poreznim oazama i financiraju luksuzne stilove života za dioničare i vlasnike tvrtki. Dok se radnici sa svojim sindikatima nastavljaju boriti protiv represije nad plaćama i za pravednost plaća diljem svijeta, koristimo ovaj Svjetski dan za dostojanstven rad da pozovemo vlade da upravljaju u interesu ljudi, a ne da nastave izvlačiti bogatstvo od ljudi i predaju ga korporacijama.

Iz ITUC-a pozivaju na pravednost plaća, zajedno s univerzalnom socijalnom zaštitom, u središtu je novog društvenog ugovora koji je svijetu tako očajnički potreban, kako bi se osigurala financijska sigurnost za kućanstva i održivo gospodarstvo.

Izvor: World Day for Decent Work: Stop Wage Suppression – International Trade Union Confederation (ituc-csi.org)

https://www.ituc-csi.org/World-Day-for-Decent-Work-Wage-Suppression?lang=en
https://www.ituc-csi.org/World-Day-for-Decent-Work-Wage-Suppression?lang=en

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)