Održan International Summer Opera Studio u organizaciji SindCo Crisium d.o.o.

Nakon što je u veljači ove godine održan trodnevni majstorski tečaj za mlade pjevače sa svečanim završnim koncertom, Križevci su tijekom srpnja ponovno bili domaćin međunarodnim predavačima i sudionicima, ovoga puta na prvom izdanju Međunarodnog ljetnog studija opere (International Summer Opera Studio, ISOS) u organizaciji SindCo Crisium d.o.o. i suradnji s Glazbenom školom Alberta Štrige i Pučkim otvorenim učilištem Križevci.

Glavna inicijatorica i realizatorica ovog jedinstvenog obrazovnog programa je križevačka sopranistica i profesorica solo pjevanja Ana Majdak Fak. „Odlučila sam ovo ljeto napraviti operni studio koji uključuje opsežno učenje, a isti smo usmjerili mladim opernim pjevačima. Radili smo u dvije grupe, početnici i mladi profesionalni pjevači.”

U sklopu ISOS-a najprije je od 4. do 7. srpnja 2024. održana škola pjevanja za početničku skupinu deset učenica križevačke Glazbene škole, nakon čega su kao završnu produkciju u Hrvatskom domu 8. srpnja 2024. izveli “Ljubav jedne pastirice”, kratku komičnu operu na temu i glazbu W. A. Mozarta “Bastien und Bastienne”. Predavač i dirigent bio je talijanski dirigent svjetskog glasa Alessandro Cadario, korepetitor i asistent dirigenta bio je zagrebački student dirigiranja, mladi Križevčanin Martin Pleše, a za vokalnu pripremu i režiju bila je zadužena Ana Majdak Fak.

Zatim se od 14. do 22. srpnja 2024. održao program za mlade profesionalce, kako bi im se pomoglo u stjecanju neophodnog iskustva izvođenja na velikoj pozornici, ali i promicanju vlastite karijere na društvenim mrežama te održavanju mentalnog zdravlja. Predavači su bili, mo. Alessandro Cadario talijanski dirigent, Filip Fak direktor Zagrebačke filharmonije i profesor klavira na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i Ana Majdak Fak, sopranistica i profesorica pjevanja dok su radionice o društvenim mrežama, kako pristupiti audicijama i mentalnom zdravlju držale Matea Baraba, konzultantica za marketing i Barbara Minghetti, menađerica u kulturi.

Henry Nyatshane, tenor iz Botswane: „Vrlo je ugodno iskustvo što sam ovdje, imate prelijep grad i odlične ljude, nadam se da bih ovdje mogao ostati i učiti o pjevanju. U Botsvani nemamo priliku pohađanja škola opere, nedostaje nam infrastruktura. Ovdje sam jer sam na Facebooku pronašao objavu o organizaciji ovog programa, odlučio sam se prijaviti i moja je prijava prihvaćena. Naučio sam jako puno, a vjerujem da ću steći još mnoga znanja u Križevcima.”

Hilma Wikström, Švedska: „Sopranistica sam iz Švedske, a trenutno živim u Beču. Sviđa mi se vaš grad, ovo je prvi puta da sam u Hrvatskoj. Program je odličan, do sad sam mnogo naučila u vrlo kratkom vremenu. Smatram da je okolina odlična za učenje, a svi su ljudi vrlo ljubazni.“

„Činjenica da sam tu znak je da u potpunosti podržavam temeljnu ideju i ciljeve ovog programa,“ rekao je maestro Alessandro Cadario, „iznimno mi je zanimljiv Anin i Filipov stil učenja koji uključuje mlade ljude iz mnogo različitih država. Odlično je što smo ovdje u Križevcima, mišljenja sam da ovaj program možemo dodatno razvijati u budućnosti, tome svi težimo. Kroz godine ćemo pokušati skupiti sve više polaznika, možda ćemo jednog dana okupiti i orkestar.“ 

Galeriju fotografija možete pogledati na https://rsr.com.hr/galerija/

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)