Svjetski dan mentalnog zdravlja: povezanost mentalnog zdravlja i radnog mjesta

Foto: Unsplash

Svjetski dan mentalnog zdravlja, koji se obilježava 10. listopada, ove godine stavlja fokus na važnu temu – povezanost između mentalnog zdravlja i radnog mjesta.

Pod sloganom “Zdravlje na radnom mjestu”, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe kako sigurno i podržavajuće radno okruženje može značajno doprinijeti mentalnom zdravlju zaposlenika, dok loši uvjeti rada, poput stigmatizacije, diskriminacije i uznemiravanja, mogu ozbiljno narušiti njihovu dobrobit. S obzirom na to da oko 60% svjetske populacije radi, važnost ove teme ne može se zanemariti.

WHO poziva vlade, poslodavce i organizacije koje zastupaju radnike da se udruže kako bi zajedno stvorili okruženje u kojem mentalno zdravlje postaje prioritet. Ključne mjere uključuju edukaciju nadređenih, potporu zaposlenicima koji se suočavaju s mentalnim poteškoćama, te kreiranje radnih uvjeta koji smanjuju rizike po mentalno zdravlje. Stvaranje okruženja u kojem radnici mogu osjećati sigurnost, svrhu i podršku ne samo da poboljšava mentalno zdravlje, već i povećava produktivnost i zadovoljstvo poslom.

U nezdravim radnim uvjetima, zaposlenici se suočavaju s rizicima poput diskriminacije, loše plaćenih poslova i nesigurnih radnih mjesta, što može uzrokovati stres, depresiju i anksioznost. WHO navodi kako depresija i anksioznost godišnje rezultiraju gubitkom 12 milijardi radnih dana, što pokazuje koliko mentalno zdravlje može utjecati na globalnu ekonomiju. Loše mentalno zdravlje također utječe na obitelj i širu zajednicu, dok stigma povezana s mentalnim poremećajima često onemogućuje pojedincima da dobiju posao ili ga zadrže.

Međutim, uz pravu podršku na radnom mjestu, osobe s mentalnim poteškoćama mogu nastaviti uspješno raditi i pridonositi društvu. Primjeri podrške uključuju prilagodbu radnih zadataka, omogućavanje češćih pauza, organiziranje sastanaka kako bi se oboljelima pružila dodatna pomoć te edukaciju nadređenih kako bi bili osposobljeni prepoznati znakove stresa i pružiti potrebnu potporu.

Ključne poruke ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja:

● Mentalno zdravlje i radno mjesto su blisko povezani

Podržavajuće radno okruženje doprinosi mentalnom zdravlju osiguravajući svrhovitost i stabilnost. Loši radni uvjeti mogu naštetiti mentalnom zdravlju smanjujući i zadovoljstvo poslom i radnu produktivnost.

● Zaposlenici se suočavaju s rizicima po mentalno zdravlje

Zaposlenici se mogu suočavati s raznim oblicima rizika za mentalno zdravlje, uključujući diskriminaciju, loše radne uvjete ili ograničenu autonomiju. Loše plaćeni ili nesigurni poslovi često doprinose nedostatku adekvatne zaštite što zaposlenike izlaže raznim psiho-socijalnim rizicima.

● Utjecaj na pojedinca

Nedostatak potpore za oboljele od mentalnih poremećaja može se negativno odraziti na njihovo samopouzdanje, zadovoljstvo poslom, kapacitet rada, odsustva s posla, kao i sposobnost zapošljavanja. Slično mogu biti zahvaćeni i članovi obitelji, odnosno osobe koje se skrbe za oboljele.

● Širi utjecaj na zaposlenost i društvo

Loše mentalno zdravlje može uzrokovati manju produktivnost, česta odsustva s posla i povećati izmjene osoblja. Tako npr. depresija i anksioznost rezultiraju gubitkom 12 milijardi radnih dana godišnje.

● Stigma stvara prepreke u zapošljavanju

Stigma i diskriminacija koje prate osobe s mentalnim poremećajima često odmažu u zapošljavanju, kao i zadržavanju poslova. Smanjivanje diskriminacije na radnom mjestu kroz osvješćivanje, edukaciju i angažman oboljelih od mentalnih poremećaja može pomoći u stvaranju zdravijeg i uključivijeg radnog okruženja.

● Potpora zaposlenicima da sudjeluju i napreduju na radnom mjestu

Zaposlenici bi se na radnom mjestu trebali prilagoditi na način da daju potporu oboljelima od mentalnih poremećaja. To bi značilo npr. organizirati zajedničke sastanke, planirati češće pauze, postupno uvoditi oboljele u radne zadatke i osigurati prostor za skladištenje lijekova.

● Osposobljavanje nadređenih za potporu mentalnom zdravlju

Poslodavci bi trebali osigurati osposobljavanje za nadređene kako bi prepoznali i riješili potencijalne stresore na radnom mjestu. Osposobljeni nadređeni mogu davati učinkovitu potporu svojim timovima i poticati zdravije radno okruženje koje pruža više potpore.

● Djelovanje i suradnja s vladom je ključna

Vlada, poslodavci i reprezentativne organizacije moraju raditi zajedno na stvaranju politike koja prevenira rizike po mentalno zdravlje, promovira blagostanje i gradi potporna radna mjesta u kojima je mentalno zdravlje prioritet.

● Briga za vlastito mentalno zdravlje

Iako vlade i poslodavci imaju primarnu odgovornost u zaštiti i promoviranju mentalnog zdravlja na radnom mjestu, svatko od nas treba brinuti za vlastito blagostanje. Naučite tehnike upravljanja stresom i budite svjesni promjena svog mentalnog zdravlja. Ako je potrebno, zatražite pomoć od onih kojima vjerujete – prijatelja, članova obitelji, kolega, nadređenih ili zdravstvenih profesionalaca.

Izvor: https://magazin.hrt.hr/zdravlje/svjetski-dan-mentalnog-zdravlja-2024-fokus-na-povezanost-mentalnog-zdravlja-i-radnog-mjesta-11798423

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)