RSR spriječio otkazivanje Kolektivnog ugovora za radnike Dječjeg vrtića Varaždin

Propao je suludi pokušaj Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske  (SRPOOH) i njihove “velike sindikalistice” Iskre Vostrel Prpić, da otkažu Kolektivni ugovor za radnike Dječjeg vrtića Varaždin.

Dana 15. srpnja 2024. godine započeli smo pregovore s Gradom Varaždinom za novi Kolektivni ugovor za radnike Dječjeg vrtića Varaždin.

Gradonačelnik Varaždina g. Neven Bosilj i dogradonačelnik g. Miroslav Marković, usprkos velikom opterećenju na gradski proračun koji donosi Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju i Uredba o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama, izrazili su spremnost da Grad Varaždin poštuje Zakon i prihvati obavezu da se plaće radnika Dječjeg vrtića Varaždin usklade sa Uredbom Vlade RH, i da se prava na povećane plaće radnicima priznaju od 01. ožujka 2024. godine.

Isto tako, da se smanje potraživanja prema Gradu Varaždinu, Grad će izmjenom pravilnika već od  mjeseca srpnja podići osnovicu za obračun plaća na zakonskih 947,18 eura, a potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora koji se očekuje do početka mjeseca rujna, ta prava će se pobliže regulirati.

Ovim stavovima Grad Varaždin bi svakako trebao poslužiti za primjer ostalim gradovima koji na sve načine žele izbjeći zakonsku obavezu usklađivanja plaća s Uredbom Vlade RH.

Iako izbjegavam komentirati druge sindikate i njihovo djelovanje, ovoga puta smatram da mi je obaveza upoznati radnike, a posebno članove sindikata s aktivnostima Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske.

Sve aktivnosti oko početka pregovora za novi Kolektivni ugovor radnika Dječjeg vrtića Varaždin, ostale su u sjeni jednog nesvakidašnjeg pokušaja Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske i njihove čelnice gospođe Iskre Vostrel Prpić, koji su zbog toga što su ih napustili doslovno svi članovi Sindikata iz Dječjeg vrtića Varaždin, odlučili povući do sada nezabilježen potez u povijesti sindikata u Hrvatskoj, te pokušali otkazati Kolektivni ugovor za radnike Dječjeg vrtića Varaždin.

Vodstvo SRPOOH čini presedan u djelovanju Sindikata i u pregovorima pristaju na koeficijente manje od onih propisanih Uredbom Vlade RH, umjesto da se bore za prava koja su veća od onih zakonom zagarantiranih, što je ako ne znaju i sami, osnovna zadaća Sindikata.

Uz to što svoje aktivnosti po mom skromnom mišljenu usmjeravaju na krivu stranu, sada su povukli potez koji pokazuje dvije osnovne stvari.

Prva je, da im sindikalno jedinstvo i sindikalna solidarnost ne znače baš ništa, i da su spremni ići i protiv drugog sindikata i radnika kako bi ostvarili neke svoje sitne i prizemne ciljeve.

Druga je, da doslovno nemaju pojma o Zakonu o radu i zakonskoj regulativi koja uređuje kolektivne radne odnose. Da o tome imaju i malo pojma onda bi znali kada i pod kojim uvjetima se može otkazati kolektivni ugovor, i bilo bi im jasno da njihovo “otkazivanje” kolektivnog ugovora nije moguće provesti.

I eto za kraj, obavijest gospođi Iskri Vostrel Prpić i vodstvu Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, da je Grad Varaždin na sastanku i otvaranju pregovora za novi Kolektivni ugovor za radnike Dječjeg vrtića Varaždin, otklonio svaku mogućnost da postupi prema zahtjevu SRPOOH za otkazivanje kolektivnog ugovora.

Kolektivni ugovor za radnike Dječjeg vrtića Varaždin važit će sve do potpisivanja novog, za koji smo kao odgovorni socijalni partneri, pregovore upravo započeli.

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)